Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2024: 1:a Anton Sjöqvist, Värnamo (mitten) 2:a Fredrik Wikström, Luleå (t.v.) 3:a Anton Gottberg, Göteborg (t.h.)

Anton Sjöqvist från Värnamo är Sveriges bästa unga plåtslagare 2024

Efter en tre dagar lång SM-final står det klart att Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 ärAnton Sjöqvist från Finnvedens gymnasium i Värnamo. Hans lugn och förmåga att få till det lilla extra i detaljerna var några av framgångsfaktorerna.

Igår avslutades SM-finalen för unga plåtslagare 2024 under Yrkes-SM i Karlstad. Det var en tuff tredagarstävling i plåtslageri där sex finalister – av ursprungligen 101 tävlande plåtslagarelever från hela landet – gjorde upp om titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2024”.

Efter att juryn hade bedömt kvaliteten på de tävlandes bidrag utifrån kundbemötande, måttnoggrannhet, teknik, funktion, estetik och tidsåtgång, stod tre unga plåtslagare på prispallen.

Årets vinnare och guldmedaljör är Anton Sjöqvist, 19 år, från Finnvedens gymnasium i Värnamo.

Juryns motivering:
”Förstapris i byggnadsplåtslageri går till en person som i hård konkurrens visat på såväl goda tävlingsnerver som på stor hantverksskicklighet. Personen har haft förmågan att lägga ner den tid som krävs för att få till det lilla extra i detaljerna i arbetet, även under den tidspress som ett tävlingsmoment innebär.”

- Det känns bra att ha vunnit. Min strategi var att ta det lugnt, ta det i mitt eget tempo och inte fokusera på vad de andra gjorde, säger Anton Sjöqvist.

Tävlingsuppgift på professionell nivå
Att vinna utmärkelsen ”Sveriges bästa unga plåtslagare” är en bravad. Årets tävlingsuppgift i SM-finalen bestod av ett typiskt plåtslageriarbete som ofta utförs uppe på ett tak. En del av materialet var förtillverkat men det krävdes flera olika handverktyg, stor noggrannhet och rätt teknik för att kunna utföra uppdraget. Plåten skulle även monteras på både tak och fasad. De tävlande hade sammanlagt 10 timmar, fördelat på tre dagar, för att genomföra uppgiften. Att tävlingen skedde framför drygt 28 000 besökare på Yrkes-SM innebar en extra press på de unga plåtslagarna.

- Även i årets omgång av SM för unga plåtslagare har det varit en väldigt hög nivå på de tävlande. Samtliga har visat stor yrkeskunskap i genomförandet av plåtslageriarbetet. Slutprodukterna - takmoduler med väggtäckningar och fasadskivor - blev jättefina för samtliga deltagare. Som företagare i branschen är jag stolt över att vi håller så hög klass i ett SM för unga plåtslagare, säger Patrik Rydberg, representant för Plåt & Ventföretagen och en av fyra domare i tävlingen.

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2024:
1. Anton Sjöqvist
, 19 år, Finnvedens gymnasium i Värnamo
2. Fredrik Wikström, 18 år, Luleå gymnasieskola i Luleå
3. Anton Gottberg, 18 år, Bräckegymnasiet i Göteborg

På delad fjärdeplats:
Lovisa Andersson, 18 år, Uppsala yrkesgymnasium Jälla i Uppsala
Alexander Johansson
, 18 år, Wisbygymnasiet i Visby
Elias Thomsson, 18 år, Törnströmska gymnasiet i Karlskrona

Intervjuer med varje finalist finns att läsa på platslagare.nu.

Finalen i SM för unga plåtslagare 2024 genomfördes under Yrkes-SM på Tingvalla sportcenter i Karlstad den 23–25 april. Totalt tävlade 32 yrken sinsemellan och i år slog Yrkes-SM nytt rekord i antal besökare då drygt 28 000 personer besökte mässan.

Steg för steg-guide: De här tävlingsmomenten behövde de sex finalisterna bemästra
1. Träffa en kund som vill ha plåt på husets tak och fasad. Anteckna uppdragets mål och kundens önskemål.
2. Tillverka rätt antal plåtar och enligt de mått som behövs för att utföra jobbet korrekt.
3. Montera plåtarna på taket och fasaden genom att falsa (vika) ihop plåtarna och skruva fast dem.

SM lyfter unga talanger inom plåtslageri
SM för unga plåtslagare är en av flera satsningar som görs för att öka intresset för, och rekryteringen till, yrkesutbildningar inom plåtslageri. Årets jury bestod av representanter från Byggnads och Plåt & Ventföretagen, vilka bedömde tävlingsbidragen utifrån helhetsintryck, fackmannamässigt utförande och måttnoggrannhet. Huvudsponsorer av ”SM för unga plåtslagare 2024” är Bevego och Plannja.

Träffa 2024 års finalister

Lovisa Andersson, Uppsala

Lovisa Andersson

Uppsala yrkesgymnasium Jälla, Uppsala
18 år

"Min dröm är att bygga ett eget hus."

Läs hela intervjun

Vad gör du på fritiden?

När jag inte går i skolan jobbar jag extra på en bensinmack. Annars hänger jag mest med kompisar.

Vilka styrkor har du som plåtslagare? 

Min främsta styrka är att jag är lättlärd, det går snabbt för mig att lära mig nya saker där jag får jobba med händerna. Jag ser även till att vara noggrann.

Vilket är ditt drömprojekt?

Min dröm är att jag vill bygga ett eget hus, gärna i Uppsala eller i närheten. Det är inget jag ska göra på egen hand, men jag vill vara med i processen och byggandet. Annars vill jag arbeta varierat på olika projekt.

Vad har du för framtidsplaner?

Förutom att bygga mitt eget hus vill jag fortsätta arbeta inom plåtslageri.

Varför valde du att utbilda dig till plåtslagare? 

Första året på gymnasiet fick vi prova på alla olika inriktningar och då fastnade jag för plåtslageri. Det var roligast! Det var ett yrke där jag både fick använda händerna och huvudet vilket jag gillade.

Hur kommer du att förbereda dig inför SM-finalen?  

Jag kommer åka in tidigare till skolan för att öva innan lektionerna börjar. Eftersom jag inte vet något om finaluppgiften så kommer jag öva på allt möjligt.

Stäng

Anton Sjöqvist, Värnamo

Anton Sjöqvist

Finnvedens gymnasium, Värnamo
19 år

"Jag gillar att arbetet är varierat och ser fram emot att arbeta i blandade projekt."

Läs hela intervjun

Vad gör du på fritiden?

För det mesta kör jag cross, tränar konditionsträning eller hänger med kompisar. Har kört cross hela livet och även tävlat på högre nivå.

Vilka styrkor har du som plåtslagare? 

Jag är snabblärd när det kommer till det mesta fysiska arbete, så det inkluderar även plåtslageri.

Vilket är ditt drömprojekt?

Jag har inga drömprojekt ännu. Jag gillar att arbetet är varierat och ser fram emot att arbeta i blandade projekt.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag vill skaffa hus, familj och jobba inom yrket. Jag gillar att använda händerna och att kunna göra det mesta själv.

Varför valde du att utbilda dig till plåtslagare? 

Det är ett varierande yrke som jag tycker verkar kul och ger bra lön. Min pappa har också varit plåtslagare och kan absolut ha inspirerat mig.

Hur kommer du att förbereda dig inför SM-finalen?  

Jag övar inte på något specifikt, men försöker göra alla arbetsuppgifter på firman extra noggrant.

Stäng

Fredrik Vikström, Luleå

Fredrik Vikström

Luleå gymnasieskola, Luleå
18 år

"Jag jobbar på mitt drömprojekt just nu."

Läs hela intervjun

Vad gör du på fritiden?

När jag är ledig från skolan jobbar jag som plåtslagare. Annars tycker jag om att vara ute, jag spelar hockey, kör skoter och fiskar.

Vilka styrkor har du som plåtslagare? 

Jag är noggrann och ser till att inte stressa ihop arbetet. Det blir alltid bättre utfört när man tar det lugnt.

Vilket är ditt drömprojekt?

Jag jobbar på mitt drömprojekt just nu, det är Tornhuset här i Luleå. Jag har känt till byggnaden länge och utfört några småjobb här, men trodde inte jag skulle få vara med i ett så stort projekt. Det är många utmaningar man ställs inför, jag får tänka mycket och man alltid något att göra.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag ska jobba några år och sen förhoppningsvis starta eget.

Varför valde du att utbilda dig till plåtslagare? 

Min pappa är plåtslagare, så jag fick arbeta hos honom innan jag började min utbildning. Yrket är utmanande och det är härligt att få vara ute – för det mesta.

Hur kommer du att förbereda dig inför SM-finalen?  

Ja, det måste jag nog att göra. Det är svårt att veta vad jag ska öva på när man inte vet vilken uppgift det blir, så jag får öva på allt.

Stäng

Alexander Johansson, Visby

Alexander Johansson

Wisbygymnasiet, Visby
18 år

"Det bästa med yrket är att man får arbeta med allt möjligt."

Läs hela intervjun

Vad gör du på fritiden?

Jag tycker om att umgås med familj och vänner. Kollar gärna på film tillsammans med dem!

Vilka styrkor har du som plåtslagare? 

Mina styrkor är att jag är noggrann och tar det lugnt. När jag stressar går det oftast fel, så för mig är det viktigt att behålla lugnet.

Vilket ärditt drömprojekt?

Under utbildningen har vi fått testa på det mesta, men än har jag inget specifikt drömprojekt. Det bästa med yrket är att man får arbeta med allt möjligt.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag är färdigutbildad nu till sommaren och då börjar jag arbeta på samma företag som jag gör min praktik. Längre än så har jag inte hunnit planera.

Varför valde du att utbilda dig till plåtslagare? 

Jag ville ha ett yrke där jag får arbeta med hela kroppen och när vi provade på plåtslageri under första året på gymnasiet så fastnade jag direkt. Det gick att göra så mycket fint med materialet till skillnad från snickeri.

Hur kommer du att förbereda dig inför SM-finalen?  

Jag har inte riktigt hunnit landa i att jag är finalist, jag var inte beredd på det. Men jag har sett på tidigare tävlingar på Youtube och kommer se till att öva på lite allt möjligt. Tidigare finalister har alla hållit så hög kvalitet så ska försöka inspireras av dem.

Stäng

Anton Gottberg, Göteborg

Anton Gottberg

Bräckegymnasiet, Göteborg
18 år

"Det var roligt att se resultatet av sitt arbete, både kreativt och konstnärligt."

Läs hela intervjun

Vad gör du på fritiden?

Jag umgås mycket med vänner och gillar attvara aktiv. Jag föredrar att vara ute, jag åker skidor, seglar och rider – något jag hållit på med länge. Min familj äger en häst och själv har jag en segelbåt.  

Vilka styrkor har du som plåtslagare? 

Jag är flexibel och när vi får testa på olika moment inom plåtslageri så märker att jag snabbt förstår hur jag ska återskapa det. Det är absolut en styrka när man är ute och jobbar.

Vilket är ditt drömprojekt?

Personligen hade jag tyckt det vore kul att arbeta inom kultur plåtslageri och att få vara kreativ med pilliga uppgifter, kanske inom konst. Jag gillar finliret, att få arbeta med ytor där det inte går att fuska.

Vad har du för framtidsplaner?

Den närmsta framtiden är ganska utstakad, jag har blivit antagen till lumpen och kommer befinna mig där i 10 månader. Efter det kommer jag att känna efter vad jag vill arbeta med, men målet är att fortsätta inom plåtslageri. Jag har gillat yrket sedan start, det är både fysiskt och prestigelöst, en härlig arbetsmiljö.  

Varför valde du att utbilda dig till plåtslagare? 

Jag hittade inriktningen under första året på gymnasiet, det var det som tilltalade mig mest. Det var roligt att se resultatet av sitt arbete, både kreativt och konstnärligt. Jag tänkte först att jag skulle arbeta inom markläggning, men ändrade bana när jag fick prova på plåtslageri.

Hur kommer du att förbereda dig inför SM-finalen?  

Jag har tänkt att jag ska öva både på skolan och på arbetsplatsen. Inför uttagningstävlingarna övade jag med gamla tävlingsuppgifter och gjorde dem även på tid för att få med tidspressen. Eftersom jag inte vet något om uppgiften under SM får jag träna på allt möjligt!

Stäng

Elias Thomsson, Karlskrona

Elias Thomsson

Törnströmska gymnasiet, Karlskrona
18 år

"Vi fick testa på de olika inriktningarna och då var det plåtslageri som jag tyckte passade mig bäst."

Läs hela intervjun

Vad gör du på fritiden?

Min pappa äger en gård här i Karlskrona så jag brukar hjälpa till med både ved och ta hand om djuren. Annars brukar jag hänga med kompisar. Sedan 1 år har jag även jaktlicens så ibland är jag ute och jagar på helgerna.

Vilka styrkor har du som plåtslagare? 

Mina främsta egenskaper är att jag har lätt att lära mig nya saker och att jag är effektiv.

Vilket är ditt drömprojekt?

Inget jag har tänkt på hittills, jag tycker om när det är varierade arbetsuppgifter.

Vad har du för framtidsplaner?

Efter studenten ska jag mönstra i ett år. Helst vill jag arbeta inom plåtslageri och hoppas att själv kunna driva en gård med allt vad det innebär.

Varför valde du att utbilda dig till plåtslagare? 

Under första året på gymnasiet fick vi testa på de olika inriktningarna och då var det plåtslageri som jag tyckte passade mig bäst. Jag fastnade för det tack vare en bra lärare samt att det var roligt och att man fick tänka mycket.

Hur kommer du att förbereda dig inför SM-finalen?  

Jag kommer öva på olika delar. Jag tänker att jag ska se över tidigare års uppgifter och se om det är något jag kan ta med mig och öva lite extra på.

Stäng

Vill du läsa mer om tidigare års finalister?

Upptäck historien bakom SM i plåtslageri och dess begåvade finalister genom åren på vår arkivsida. Där har vi samlat allt – från spännande tävlingsögonblick till inspirerande berättelser om tidigare års vinnare. Besök sidan för att utforska dessa skickliga hantverkares resor och deras imponerande bidrag till plåtslageribranschen.

Läs mer om SMUP och hur det går till

”SM för unga plåtslagare” är en årlig och rikstäckande tävling för gymnasieelever på byggprogrammet i åk 3, med inriktning byggnadsplåtslageri.

Läs mer