Villazero

Just nu pågår ett spännande projekt i Borlänge vid namn VillaZero. Det är nämligen ett unikt småhus som ska byggas klimatneutralt, av ett helt kvinnligt bygglag. Hanna Erks är plåtslagaren på plats. Plåtarbetena på VillaZero utförs av Hanna Erks från Plåt-Lars AB. Vi har pratat med Hanna om hennes insats i projektet och vad som krävs för att bli en skicklig plåtslagare.

Är det någon skillnad att arbeta tillsammans med enbart tjejer?
Ja det är det tycker jag. Det är en helt annan stämning när vi bara är tjejer. Det är mycket mer lättsamt och samarbetet tycker jag funkar bättre. Men jag tycker också det hade varit kul att vara hälften tjejer hälften killar.

Varför har du valt att jobba med plåtslageri
Dels för att jag ville arbeta med händerna och när jag började gymnasiet fanns det mycket jobb inom plåtslageri. Sen tycker jag också det är kul att det är ett riktigt hantverksyrke.

Är det någon skillnad om man är tjej eller kille och arbetar med plåtslageri?
Nej det tycker jag väl inte. Yrket kan ju vara lite bökigt överlag, med svåra arbetsställningar eller så, men det tycker ju alla. Så det är inget som är specifikt för killar eller tjejer.

Vilka egenskaper bör man ha för att bli en bra plåtslagare
Man ska vara framåt, kreativ och ha en bra problemlösningsförmåga.

Vad vi vill du säga till andra tjejer som är intresserade av byggbranschen?
Att våga! Det är inte så hemskt som man kan tro (skratt). Jag hade absolut fördomar från början, men jag har bara varit med om ett fåtal taskiga män, de andra varit snälla.

 

Läs mer om projektet >>