Förra veckan var det dags för uppföljningsdagen på Stockholms Byggtekniska Gymnasium för de högstadieelever som fått besök av oss under höstens skolturné i Stockholm. Syftet med dagen var att ge eleverna en bättre inblick i en plåtslagares vardag samt hur det är att gå inriktningen plåtslageri på gymnasiet.

Samtliga av de åtta högstadieskolor som besöktes under hösten var inbjudna till besöket och de som dök upp var till sist elever från Kista Grundskola, Västbergaskolan samt Rinkebyskolan.
Tanken var att eleverna skulle få spendera eftermiddagen på Stockholms Byggtekniska och testa på yrket lite mer, lära känna skolan och samtidigt få chansen att träffa plåtslageriläraren och elever som går utbildningen på skolan idag.


Årskurs 3 eleven Douglas visar hur maskinerna används

Besöket inleddes med en presentation av dagens upplägg för att sedan övergå till en gymnasielektion i plåtslageri. Lektionen hölls av plåtslageriutbildningens lärare Peter Edin och eleverna John, Douglas, Eemil, Jim och Simon – som alla går inriktningen plåt på skolan. PVF’s yrkesambassadör Anton Blomquist var också på plats och hjälpte till.
Dagens övning var att göra en liten låda i plåt och här visade samtliga av deltagarna att de minsann hade känsla för plåtslageri!


Alex Lybäck från Västbergaskolan med sin färdiga låda

Efter lektionen fick eleverna en rundtur på skolan som leddes av Peter Edin. Besöket avslutades sedan med fika där eleverna fick ställa frågor till ”Plåtslagarpanelen” som bestod av läraren Peter och hans plåtelever, ambassadören Anton samt PVF’s projektledare Therese Berganäs.

Vi på PVF i samarbete med Peter Edin på Stockholms Byggtekniska Gymnasium vill tacka alla högstadieelever och deras lärare för deltagandet och hoppas att de hade lika trevligt som oss under denna eftermiddag!