Hej Petter!

Namn: Petter Lundström
Född: 1994
Ort: Luleå
Arbetsplats: HALA Byggplåtslageri AB
Fritidsintressen: Utförsåkning, slalom och offpist, köra motocross och fotboll

Hur det gick till när du bestämde dig för plåtslagarutbildningen?
Jag valde byggprogrammet i Luleå där man fick prova på de olika inriktningarna i ettan. I plåtslageri handlar det om millimeteranpassning och jag gillar när det är noggrant och trivs att jobba med millimeter.

Vad hade du för förväntningar på utbildningen och yrket?
Jag hade inte så mycket förväntningar, gillar hantverk och att jobba med händerna.

Vilka är fördelarna med ditt yrke?
Att man får jobba både inomhus och utomhus. Får göra allt från början till slut – från planering och genomförande av projektet till att sätta sista slaget. Det är varierande och är man duktig så tjänar man en hel del. Det passar både killar och tjejer även om det inte är lika många tjejer i branschen.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Jag kommer till jobbet kl. 7, planerar vad jag ska göra och vad jag ska ha med mig. Kollar om det ska tillverkas eller måttas, det beror på vart man ligger i projektet.

Vilket är din drömbyggnad att jobba med?
Jag skulle vilja göra en stor kyrka i koppar och helst ska det vara en fjälltäckning.

Vad finns det för framtidsmöjligheter för dig som plåtslagare?
Det finns hur mycket möjligheter som helst och det finns jobb överallt. Jag sökte jobb på två ställen och jag kunde börja nästa dag om jag ville. Är man duktig så finns det hur mycket jobb som helst.

Hur skulle du rekommendera plåtslagarutbildningen för andra som funderar på den?
Utbildningen är något för dem som har driv och energi, som gillar att skapa och vara kreativa. De som vill kunna se resultatet av det man gjort och gillar tanken av att om hundra år så kommer det man gjort att stå kvar. Man har möjlighet att sätta sin prägel på den stad man jobbar i.

 

Säg hej till andra plåtslagare!