Hej Patrick!

Namn: Patrick Johansson
Född: 1991
Ort: Kolbäck/Hallstahammar
Arbetsplats: Egna firman PJ Plåtslageri & Byggtjänst
Fritidsintressen: Träning och motocross

Berätta hur det gick till när du bestämde dig för plåtslagarutbildningen.
Jag visste inte vad en plåtslagare gjorde och ville egentligen bli snickare, men under första året får man prova på de olika inriktningarna på bygg och plåtslageri var då svårast. Av den anledningen och för att det är roligt valde jag det. Att bli plåtslagare innebar att jag kunde ta tillvara på skolan på bästa sätt. Snickare kunde man bli ändå och snickeri jobbar vi delvis med även som plåtslagare, men plåtslagare är ett roligare yrke. Idag har jag ett eget företag och har två anställda och en praktikant.

Vad hade du för förväntningar på utbildningen och yrket?
Jag visste inte så mycket om yrket så jag hade ingen aning. I skolan ville jag bara lösa utmaningarna, och så var jag med i finalen i SM för unga plåtslagare.

Vilka är fördelarna med ditt yrke?
Man får vara utomhus och man får röra på sig på jobbet.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Jag kör igång och ser till att alla har något att göra och sedan sätter jag mig på kontoret och styr administrativt. Vissa dagar är jag bara på kontoret och andra dagar är jag ute och jobbar.

Vilket är ditt bästa plåtslageriminne?
Att jag startade firman och när jag renoverade ett kyrktorn – det är jobbigt men roligt.

Hur ser du på framtiden för plåtslageri?
Det är svårt att få tag i bra folk för det finns inte så många att välja på. Det kommer alltid att finnas jobb inom plåtslageri, även om det ibland är mer montering än själva hantverket på vissa jobb. Monteringsjobb gör det lättare att anställa om uppgifterna är enklare.

Hur skulle du rekommendera plåtslagarutbildningen för andra som funderar på den?
Alla grejer är bra, vill man så får man jobb. Det är roligt, mycket eget ansvar – nästan som att vara egenföretagare även som anställd för man får mycket ansvar själv. Det passar inte alla men man kommer långt, man får tänka hela tiden för det är ofta kluriga saker man ska göra.

Säg hej till andra plåtslagare!