SM för unga plåtslagare

LÄS OM ÅRETS SM

”SM för unga plåtslagare” är en årlig och rikstäckande tävling för gymnasieelever på byggprogrammet i åk 3, med inriktning byggnadsplåtslageri. Här ges en möjlighet att visa upp sin skicklighet i en kul och uppskattad tävlingsform –  inför publik. En finalplats är såklart alltid en bra merit.

Uttagningstävlingar
I början av varje år genomförs uttagningstävlingar på de gymnasieskolor som har byggplåtelever. Det bästa bidraget från varje skola skickas till en central jury för bedömning. Via noggrann granskning sållas sedan sex finalister fram.

SM-final inför publik
Någon månad senare är det dags för SM-final. Scenen för SM-finalen har tidigare år varit på ett köpcentrum någonstans i Sverige. Nu alternerar den mellan YRKES-SM och branschens skola i Katrineholm.

Underhållning
I samband med Yrkes-SM blir finalen en extra kul tillställning, både för de tävlande och åskådarna. Klättervägg (med plåtfasad), prova-på verkstad och fina priser till publiken är några vanligt förekommande inslag. Dessutom brukar vi krydda med underhållning av annat slag, till exempel kända artister.

Alla tittar på dig
Men oavsett alla kul kringaktiviteter är det de tävlande som står i fokus. Stämningen brukar vara lite lagom spänd och nervös. Det är ju inte varje dag, du som plåtslagare jobbar på tid och inför publik. Det är helt klart en upplevelse och erfarenhet att bära med sig.