Hej Mathilda!

Namn: Mathilda Klinger Danielsson
Född: 1990
Ort: Stockholm
Arbetsplats: Ahlins Plåt
Fritidsintressen: Inredning, politik, tv-serier

Berätta hur det gick till när du bestämde dig för plåtslagarutbildningen?
Min storasyster hade sett ett inslag på nyheterna om plåtslagaryrket och bristen på plåtslagare i Stockholm i detta fall. Jag var sugen på att byta jobb och hon trodde det skulle passa mig, det är snart 5 år sedan nu.

Vilka är fördelarna med ditt yrke?
Friheten att ofta kunna få påverka sitt eget arbete, möjligheten att få använda sin kreativa och estetiska sida, utsikterna och den friska luften.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Man utgår från sin verkstad om det finns tillverkning av olika plåtbitar att göra. Annars åker man ibland direkt ut till sitt tak exempelvis. Då har man ofta redan en plan för om det är stora släta takytor man ska täcka den dagen eller om man får klura på en skorsten eller gå på ställningen och sätta plåten till fönster och dörrar.

Finns det någon i din släkt som är plåtslagare?
Nej inte en enda. Vi har en del hantverkare i släkten men jag är den första plåtisen vad jag vet.

Är det stor efterfrågan på ung arbetskraft där du jobbar?
Ja absolut. Efterfrågan på seriösa unga människor som har för avsikt att utvecklas och fortsätta lära sig när man börjar sitt jobb är stor.

Hur ser du på framtiden för plåtslageri?
För min egen del ser jag det som ett yrke jag helt säkert kommer kunna ha nytta av och kunna falla tillbaka på under resten av mitt yrkesverksamma liv. Det kommer alltid behövas.

Vilket är ditt bästa plåtslageriminne?
Jag minns många roliga dagar med kollegor där man har kul på jobbet och får arbetsdagen att flyga fram och jobbet att kännas lätt.

 

Säg hej till andra plåtslagare!

Foto: Björn Petrén