Hej Mathilda!

Namn: Matilda Bjurberg
Ålder: 25
Ort: Älvsjö, Stockholm
Arbetsplats: Oskar Jansson AB
Fritidsintressen: Cykla och spela piano

Varför valde du att bli plåtslagare?
Jag gjorde praktik på en plåtslagarfirma och då upptäckte jag att jag tyckte om mentaliteten och stämningen på arbetsplatsen. Jag visste ju inte då att det skulle vara lika bra stämning överallt. Sedan fastnade jag för plåt som material och att man kunde vara så kreativ med det. Jag är väldigt kreativ och pysslig som person så detta yrke passar mig.

Vilka är fördelarna med ditt yrke?
Jag tycker om att man får vara ute mycket och att yrket är kreativt. Man får tänka efter och man blir utmanad på ett positivt sätt. Det är även ganska fritt på det sättet att man får arbeta utan att någon står över axel och kikar.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
En vanlig dag ute på ett bygge börjar med frukost vid 6.30. Sedan byter vi om och går ut och jobbar. Om jag till exempel tillverkar ett hinder, som en kupa, takfönster eller skorsten, sätter jag dit alla delar. Vid 11 äter vi lunch. Om jag blivit klar med det jag arbetade med på förmiddagen brukar jag arbeta tillsammans med någon av mina kollegor på eftermiddagen.

Finns det någon i din släkt som är plåtslagare?
Jag trodde först inte att det var någon i min släkt som var plåtslagare eller ens hantverkare, men det har visat sig på senare år att min farmors far faktiskt var plåtslagare i sina unga dagar.

Hur ser situationen ut på din ort, är plåtslageriutbildningen populär?
I Stockholm börjar den nog få ett litet uppsving. Eftersom jag utbildade mig till plåtslagare via vuxenutbildningen vet jag inte riktigt hur populär utbildningen är på gymnasiet, men vi har ganska många nya lärlingar på min arbetsplats, både vuxna och från gymnasiet.

Är det stor efterfrågan på ung arbetskraft där du jobbar?
Eftersom vi för tillfället har så pass många lärlingar är inte efterfrågan så stor just nu. Fokus ligger på att hitta meningsfullt arbete åt de lärlingar vi har.

Hur ser du på framtiden för plåtslageri?
Jag tycker det är viktigt är att få människor att förstå hantverket bakom plåtslageri, att det vi gör inte är något som kan produceras i en maskin. Jag trivs jättebra med mitt yrke så personligen ser jag ljust på framtiden för plåtslageri.

Säg hej till andra plåtslagare!