Hej Madelen!

Namn: Madelen Toresson 
Ålder:
24 år
Ort: Östersund
Arbetsplats: Frösö Byggnadsplåtslageri AB
Fritidsintressen: Hästar

Varför valde du att bli plåtslagare?
Det var faktiskt av en ren slump. Min pappa äger plåtslageriet som jag nu jobbar på och när jag flyttade upp till Östersund igen började jag arbeta där. Till en början satt jag mest på kontoret, men nu jobbar jag bara ute.

Vilka är fördelarna med ditt yrke?
Det är fritt, man är ute mycket och lägger upp sina egna arbetsdagar. Det är även kreativt och man får arbeta mycket med sina händer, vilket är väldigt roligt.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Vi börjar klockan 7 på morgonen med en snabb genomgång om vad alla ska göra. Efter detta åker man ut och fortsätter där man slutade dagen innan.  Om man har ett nytt projekt åker vi ut och måttar, för att sedan åka tillbaka till verkstaden och tillverka det som ska göras. När detta är gjort åker vi ut till projektet igen och monterar.

Finns det någon i din släkt som är plåtslagare?
Min pappa och mina yngre bröder är plåtslagare.

Hur ser situationen ut på din ort, är plåtslageriutbildningen populär?
Det är tyvärr få som väljer att utbilda sig till plåtslagare i Östersund. Vi har en lärling hos oss och han är den enda i Östersund som utbildar sig till plåtslagare på gymnasiet.

Är det stor efterfrågan på ung arbetskraft där du jobbar?
Det man vill ha som arbetsgivare är plåtslagare med erfarenhet, vilket det finns en brist på här. Man märker detta eftersom alla plåtslagare har väldigt mycket jobb hela tiden.

Hur ser du på framtiden för plåtslageri?
Generellt sett ser det ljust ut eftersom det byggs mer och mer, och då behövs det personer med den här kunskapen. Personligen tycker jag också det ser ljust ut. Jag tror jag har hittat det jag vill hålla på med.

Säg hej till andra plåtslagare!