Hej John!

Namn: John Norberg
Född: 1998
Ort: Ekerö/Stockholm
Arbetsplats: Bång & Lewerth
Fritidsintressen: Spelar i ett amatörsfotbollslag med mina vänner och långdistanslöpning.

Berätta hur det gick till när du bestämde dig för plåtslagarutbildningen.
I åttan hade jag den första praktiken, då var det smart att praktisera med något som man ville jobba med. Jag ville ha hantverk och höga höjder så då blev det plåt.

Vad hade du för förväntningar på utbildningen och yrket?
Jag förväntade mig en bra utbildning och jag är jättenöjd med den. Sedan fick jag ett bra jobb.

Vilka är fördelarna med ditt yrke?
Den absolut största fördelen är frihet, man kan lägga upp dagen som man vill och blir sin egen chef. Det är höga höjder, man kommer bort från folk och får vara uppe på taket med sina kompisar. Det är också givande att se det man har gjort.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Ingen dag är den andra lik. Börjar på verkstaden med tillverkning, sen lunch kl 9. Efter det ut på bygget, fikar på eftermiddagen och sen tillbaka till verkstaden. Ibland jobbar vi med villor och ibland stora höghus. Vi får ofta jobba med gamla kulturmärkta villor.

Vilket är ditt bästa plåtslageriminne?
Det var kul att vara med i SM, tråkigt att bli tvåa.
Omtäckning av gamla kinesiska ambassaden, kopparjobb på glaserat svart tegel. Mycket småfix, mycket egna idéer. Ingen bit var den andra lik, det var frustrerande men lärorikt!

Hur skulle du rekommendera plåtslagarutbildningen för andra som funderar på den?
Ja, om man vill ha garanterat jobb och har handlag för hantverket. Man måste vara en problemlösare, det uppstår ofta nya problem så man måste kunna tänka fritt. Man måste också ha tålamod och ibland måste man göra samma sak en hel dag. Ibland blir det fel och då måste man göra om och göra rätt.

Vad finns det för framtidsmöjligheter för dig som plåtslagare?
Jag siktar på att starta eget företag någon gång. Har lite ögonen på att bli plåtlärare också, kommer stanna inom yrket.

Säg hej till andra plåtslagare!