Hej Emilia!

Namn: Emilia Bollesparr
Ålder: 22 år
Ort: Halmstad
Arbetsplats: Halmstads Västplåt AB
Fritidsintressen: Träna crossfit, gymma och att pyssla, t.ex. göra scrapbook.

Varför valde du att bli plåtslagare?
Min pappa jobbade på grannarnas företag där han körde grävmaskin, så när jag skulle praktisera i högstadiet fick jag komma dit och arbeta med plåt. Jag hade egentligen tänkt gå idrottsinriktning men det fanns inte så bra jobbmöjligheter där. Jag ville heller inte plugga vidare så då blev det plåtslageri istället. Jag hade då hunnit sommarjobba med det och tyckte det var kul.

Vilka är fördelarna med ditt yrke?
Man får göra olika saker varje dag. Skapa med händerna och arbeta fysiskt. Man får vara ute i friska luften.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Börjar kl 7, oftast på verkstaden som vi utgår ifrån. Vi jobbar mycket med servicejobb, både små och större. Efter verkstaden brukar vi åka ut och genomföra jobbet. Det kan t ex vara att riva ner gammal plåt och sätta upp ny. Har lunch kl 12, sedan brukar vi fortsätta jobba där vi slutade innan. Om man är färdig på förmiddagen på sitt jobb kan det vara så att man åker ut till ett nytt jobb efter lunch och måttar. Vi slutar oftast kl 4 om det inte är jättestressigt.

Finns det någon i din släkt som är plåtslagare?
Nej.

Hur ser situationen ut på din ort, är plåtslageriutbildningen populär?
Det är lite från och till. Det finns plats för 8 elever i varje årskurs på skolan. Brukar oftast vara 6-8 elever per klass men i våras var det bara två som gick ut. Så den är nog inte så jättepopulär.

Är det stor efterfrågan på ung arbetskraft där du jobbar?
Egentligen inte. Vi har två lärlingar från gymnasiet och sedan en vuxenlärling. Min chef har bra kontakt med läraren till skolan så det kommer ofta nya lärlingar hit.

Hur ser du på framtiden för plåtslageri?
Den ser ljus ut. Det kommer alltid att finnas jobb. Nackdelen är väl att det är lite slitsamt, så det är viktigt att hålla sin kropp tränad. Skulle man vilja prova något annat längre fram kan man alltid falla tillbaka på detta sen då det alltid kommer att finnas jobb.

Säg hej till andra plåtslagare!