Hej Anton!

Namn: Anton Blomquist
Född: 1997
Ort: Stockholm
Arbetsplats: Ternvalls Plåtslageri AB
Fritidsintressen: Spela datorspel, vara med kompisar och kolla på film.

Berätta hur det gick till när du bestämde dig för plåtslagarutbildningen?
På arbetsförmedlingen gjorde jag ett test som de hade, vad man kunde bli, vad som skulle passa. Det kom upp mycket, t.ex. snickare och svetsare. Jag visste bara då att jag ville ha en yrkesutbildning för att jag ville få jobb efter gymnasiet. På byggprogrammet får man ju prova på olika och då var plåtslageri bäst.

Vilka är fördelarna med ditt yrke?
Det är att man får vara utomhus mycket, ta eget ansvar, att man får tänka till ibland. Det är inte så mycket att göra likadant hela tiden, utan varierat arbete.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Idag började jag halv sju, åkte ut till bygget, fixade fönsterbleck. Senare kommer vi jobba lite med fotränna. Så det är lite olika saker idag.

Finns det någon i din släkt som är plåtslagare?
Min morfar var plåtslagare. Jag visste inte om det förrän jag sökte till det.

Är det stor efterfrågan på ung arbetskraft där du jobbar?
Det är ganska stor efterfrågan generellt. Vi har rätt många äldre som kommer att gå i pension om några år. Däremot har vi nu fyra lärlingar, så just nu är inte efterfrågan väldigt stor på just mitt företag. Men den kan vara stor med tanke på pensioner och så.

Hur ser du på framtiden för plåtslageri?
Jag tror den är bra. Jag kommer att jobba ganska länge till som plåtslagare, och det ser bra ut. Det finns inget speciellt jobb jag skulle vilja göra, utan jag gör det mesta.

Vilket är ditt bästa plåtslageriminne?
Det första jag kom på var ett minne när någon gjorde fel i skolan, men det är mest ett roligt minne. Då var det att en i skolan skulle tillverka en låda som var konisk och skulle göra alla falser för hand, och allting blev snett och hit och dit och ojämnt. Det är ett roligt minne!

 

Säg hej till andra plåtslagare!