Den 2a oktober avgjordes SM för unga plåtslagare 2020 i Katrineholm. Vinnaren blev Hadi Barbari från Uppsala Yrkesgymnasium. Med sig till finalen hade han sin tidigare plåtslagarlärare Jan Bringegård som verkligen hyllar årets guldmedaljör.

Vilka är Hadis styrkor som plåtslagare?
Hadi hade tidigt en förmåga att se hur en tredimensionell detalj är uppbyggd och ett handlag som gjorde att han snabbt lärde sig hantera de inom yrket olika förekommande utbredningsmetoder. Han förstår när, var och hur olika falsmetoder är gångbara för att nå ett gott slutresultat, därtill besitter han en estetisk förmåga som jag hittills inte har sett hos någon elev under mina år på skolan. Hadi är dessutom oerhört ödmjuk och vill hela tiden lära sig mer och är även hjälpsam och delar gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Varför tror du att det var just han som lyckades bäst på SM?
Hadis stora tillgång och kanske en av anledningarna att han lyckades, är yrkesstoltheten och att han är trygg och kan fokusera på rätt saker i sitt utövande. Helt enkelt en bra person både inom yrket och i det vardagliga livet.

Hur kändes det för dig som lärare att se honom ta hem SM-guldet?
Uppsalaeleverna har ju haft en lång tradition av att lyckats ta sig till final i SM för unga plåtslagare. Senaste åren har det dock blivit mestadels tredje- och fjärdeplatser, så att återigen känna glädjen och värmen när Hadi utsågs till Guldmedaljör gjorde mig stolt och rörd. Att som lärare få bekräftelse på att skolan och arbetsgivarna i Uppsala har ett samarbete som gör bra plåtslagare, värmer enormt.

Denna intervju har även publicerats i Plåt och Vent Magasinet.