Förra veckan var det gymnasiemässa i Göteborg med den nya prova-på ytan Future Skills. Syftet med Future Skills som tillägg till gymnasiemässan var att eleverna skulle få möta branscherna och dess olika yrken samt prova på själva. För vår del var det ett väldigt lyckat koncept och det gav oss möjligheten att ta ner plåtslagaryrket på marken och visa eleverna vad yrket faktiskt handlar om. Vi representerade även vårt andra yrke ventilationsmontör under mässan eftersom det finns utbildningar i Göteborg även för den yrkesutgången.

Vi hade hjälp av PIAAB (Plåtslagarna i Ale AB) som är en lokal företagare i Göteborgsregionen och det är även detta företag som är arbetsgivare till vår ambassadör Hugo Salming. Hugo var självklart med som ambassadör på mässan och utöver honom var även Yousef och Pontus med från PIAAB. Yousef går som lärling på företaget och hans kopparrosor som tillverkades i montern var mycket populära bland besökarna. Pontus är även han lärling men kommer från Lärlingsgymnasiet och han var den som hade till uppgift att arbeta med trämodulen som stod i montern för att visa upp yrket på marken. Modulen var formad för att kunna demonstrera en klassisk skorstenstäckning, något som förekommer relativt ofta i en plåtslagares vardag. På det här sättet fick besökarna en bättre inblick i vad en plåtslagare faktiskt gör när det gäller taktäckning och täckning av hinder.

 

 

Utöver medarbetare från PIAAB deltog även vår yrkesambassadör Per Magnusson samt två elever från Movant. Pierre som läser byggnadsplåt och Amir som läser till ventilationsmontör. Den prova-på aktivitet för plåt som vi hade i montern var ljusstaken. För ventilation hade vi tagit fram det s.k. bollspelet med ventilationsrör. Spelet gick ut på att kasta ett visst antal bollar i rören och samla ett visst antal poäng. Rören gav olika poäng beroende på svårighetsgrad och den som samlade tillräckligt många poäng vann ett pris. Detta var oerhört populärt bland besökarna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gymnasiedagarna och Future Skills hade 31 000 besökare under sina tre dagar och var för vår del väldigt lyckat! Vi vill återigen tacka PIAAB’s Vd Mathias Mattsson med anställda för all hjälp under dessa dagar samt Movant’s lärare med elever och självklart våra ambassadörer som deltog. Även Bräckegymnasiet som lånade ut verktyg till oss under mässan.