Dags att söka gymnasium?

Nu när vi närmar oss december betyder det att det snart är dags att söka gymnasium. Att söka gymnasium är inte alltid lätt. Listan på olika utbildningar och inriktningar kan göras lång och det kan kännas som ett livsavgörande beslut. Därför har vi samlat lite tips på hur du kan tänka inför valet, hur du väljer plåtslagarutbildningen och om den ska stå överst på din ansökan.

 

Så blir du byggnadsplåtslagare

Du kan utbilda dig till plåtslagare genom att gå Bygg- och Anläggningsprogrammet och välja inriktningen plåtslageri. Om din skola saknar inriktningen plåtslageri kan du ändå utbilda dig till plåtslagare under din gymnasietid. Då varvar du ordinarie skolgång med att vara lärling på ett plåtslageriföretag, det kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). Dessutom får du kompletterande plåtslageriutbildning på PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

Här är skolorna som erbjuder inriktning plåtslageri.

 

Tips när du ska söka gymnasium

 • Utgå från dig själv
  Det är du, inte dina föräldrar, din kompis eller någon annan som ska gå utbildningen. Följ din magkänsla
 • Låt intresset styra
  Har du inget som helst intresse för det du väljer att läsa kommer det bli betydligt mycket tuffare och garanterat mycket tråkigare. Välj något som du är intresserad av eller tror du kommer tycka är kul.
 • Tänk steget längre
  Vad kommer du vilja göra efter gymnasiet? Omöjligt att veta nu men du kanske vet med dig att du mest troligt inte kommer vilja studera vidare sen. Då kanske du ska välja något mer yrkesförberedande program istället för högskoleförberedande.
 • Besök skolorna du är intresserad av
  Om du har möjlighet, gå på öppet hus på de skolor du är intresserad av. Då får du både testa på resvägen dit, du ska trots allt ta dig dit och från i nästan tre år, och få en inblick i atmosfären, lärarna och hur skolan fungerar.
 • Ta hjälp av SYV
  SYV står för Studie – och yrkesvägledare. SYVen är till för att hjälpa dig med allt som rör studie och yrkesval. Har du frågor som rör ditt gymnasieval är det alltså till SYV du ska vända dig. Har du ingen på din skola eller om det är svårt att få tid så kan du chatta med en SYV här.

 

Hur vet jag om plåtslagare är rätt utbildning för mig?

Trivs du bäst när du får utföra varierade uppgifter och vara kreativ? Skräms du inte heller av höga höjder utan skulle tycka om att ha häftiga utsikter som en del av din arbetsplats? Då kan plåtslagare helt klart vara något för dig.

En byggnadsplåtslagare klär byggnaders tak och fasader med plåt. Det kan vara allt från ett litet villatak till pampiga kyrktorn till en hel sportarena. Arbetsplatsen är tvådelad, arbetet sker både i verkstad och ute på olika arbetsplatser. Som plåtslagare möter du ständigt nya människor och ofta samarbetar du med personer från andra yrkesområden, som snickare, målare och elektriker. Därför är det viktigt att du har en god samarbetsförmåga.

Om du känner att du stämmer in på beskrivningen och tycker plåtslagaryrket låter spännande så kan du gå in här och se vilka gymnasieskolor som erbjuder utbildningen. Är du fortfarande osäker? Gör vårt plåtslagartest!