Årets byggkvinna

I april delades priset ”Årets byggkvinna” för första gången ut. Utmärkelsen gick till ingen mindre än plåtslagaren Emmalena Andersson på Plåtslageri1.

Emmalena är plåtslagaren som vid sidan av plåtslageriet arbetar med frågor som rör arbetsmiljö, jämställdhet och arbetskultur. Hennes väg till att bli plåtslagare och inspiratör har dock inte varit någon enkel eller spikrak resa. När Emmalena började arbeta som plåtslagare möttes hon av trakasserier och fördomar i en mansdominerad bransch. Detta tillsammans med att hon hade en chef som inte var någon bra ledare gjorde att Emmalena bestämde sig för att gå tillbaka till skolbänken. Där utbildade hon sig inom ledarskap med målbilden att bli den bästa ledaren hon bara kunde bli. Utbildningen ledde senare till att hon fick jobbet som byggchef på Plåtslageri1.

Emmalena tilldelades titeln ”Årets byggkvinna” för hennes engagerande och utmärkande arbete med att förändra arbetskulturen inom en hel bransch, som är en av byggbranschens allra viktigaste frågor.

– Priset betyder mycket för mig men även andra, då det visar hur viktigt det är att jobba med frågorna kring arbetsmiljö, jämställdhet och hela vår kultur i företagen. Det jobbet jag gör, gör skillnad, säger Emmalena till Plåt & Ventmagasinet.

Idag driver Emmalena, vid sidan av plåtslageriet, sitt eget företag M.Y.A.W AB där hon erbjuder föreläsningar, utbildningar och vägledning mot en bra arbetskultur.

Läs intervjun med Emmalena i Plåt & Ventmagasinet >>