Årets finalister i SM för unga plåtslagare är korade. Vilka är deras styrkor? Vilket är deras drömprojekt? Och vad har de för framtidsplaner egentligen? Nu får du chansen att lära känna finalisterna lite bättre.

 

ERIK TEUCHLER

erik-teuschlerFrån: Stockholms Byggtekniska Gymnasium, Kista
Ålder: 18 år
Styrka som plåtslagare: Kan göra saker som inte är så vanliga, som till exempel byxrör, centriska och excentriska koner.
Drömprojekt: Att göra ett kyrktak eller ett k-märkt hus.
Framtidsplan: Min tanke är att jobba med plåtslageri till jag är 35-40 år för att sedan bli yrkeslärare inom plåtslageri.
Fritidsintressen: Musik. Jag spelar trummor, bas, akustisk gitarr och sjunger.
Varför valde du plåtslagaryrket: Jag skulle egentligen pluggat till bergsprängare men eftersom den läraren hade slutat testade jag alla yrken som fanns på skolan och tyckte att plåtslageri var roligast.

 

DAVID RUDBERG

david-rudbergFrån: Högbergsskolan, Tierp
Ålder: 20 år
Styrka som plåtslagare: Mitt lugn, jag har lärt mig att man inte vinner på att stressa och blir därför väldigt sällan stressad. I och med det kan jag utföra arbetet med hög finish.
Drömprojekt: Att få åka utomlands och klä in något kulturhistoriskt kyrktorn i koppar.
Framtidsplan: Att börja jobba efter studenten i vår. Skulle även vilja prova att jobba utomlands när jag fått lite mer kött på benen.
Fritidsintressen: Cykling, bilen och att vara med vänner.
Varför valde du plåtslagaryrket: När jag var mindre fick jag chansen att följa med pappa och hans kollegor på en större täckning på Södersjukhuset i Stockholm. Redan där uppmuntrades jag till att prova på mer. Senare i gymnasiet fick jag prova på plåtslageri och fick en praktikplats på ett företag i Gävle, där jag verkligen har fått chansen att jobba med plåtslageri. Där upptäckte jag hur fritt, kreativt och omväxlande yrket är och jag kände att det här faktiskt är någonting som passar mig.

 

HUGO SALMING

hugo-salmingFrån: Bräckegymnasiet, Göteborg
Ålder: 18 år
Styrka som plåtslagare: Har väldigt svårt att känna stress så det blir oftast jämna resultat utan formsvackor.
Drömprojekt: Att få vara med på en täckning på ett högt hus. Jag är nyfiken på hur det är att jobba uppe på skyskrapor eller liknande.
Framtidsplan: Att bli fullärd.
Fritidsintressen: Skidåkning och bollsporter.
Varför valde du plåtslagaryrket: Genom uteslutningsmetoden kom jag fram till att plåtslagaryrket passade mig bäst. Jag valde bort alla inomhusjobb, därefter de jobb som hade lite variation. Kvar blev plåtslagaryrket!

 

VILMA ERIKSSON

vilma-erikssonFrån: Torsbergsgymnasiet, Bollnäs
Ålder: 18 år
Styrka som plåtslagare: Tycker om utmaningar, när man får tänka till lite extra.
Drömprojekt: Jag skulle vilja göra en större taktäckning i koppar med kupa eller torn.
Framtidsplan: Att fortsätta jobba som plåtslagare så länge som möjligt och så småningom ta över firman som min pappa äger.
Fritidsintressen: Träna och baka.
Varför valde du plåtslagaryrket: Jag är uppväxt med yrket då både min pappa och farfar är plåtslagare.

 

MATTIS SJÖGREN

mattis-sjogrenFrån: Törnströmska gymnasiet, Karlskrona
Ålder: 18 år
Styrka som plåtslagare: Är duktig på att undvika repor i plåten och att lyckas med jämna och fina falser.
Drömprojekt: Att få lägga ett udda tak med ovanliga lutningar och hinder, på en riktigt hög byggnad. Ju högre och farligare det är, desto roligare.
Framtidsplan: Jag hoppas på att få ett jobb efter skolan, på ett företag där jag trivs. När jag blivit lite mer erfaren funderar jag på att starta eget.
Fritidsintressen: Köra motorcross, det har jag gjort i snart 15 år.
Varför valde du plåtslagaryrket: Det började med att jag valde byggprogrammet på Törnströmska gymnasiet. Jag visste inte riktigt vad jag ville bli men jag hade funderingar på att bli antingen målare eller plåtslagare. Jag fastnade för plåt direkt och så fick det bli! Ångrar inte mitt val.

 

WILLIAM HEDMAN

william-hedmanFrån: Lugnetgymnasiet, Falun
Ålder: 19 år
Styrka som plåtslagare: God förmåga att uppfatta uppgifter, har ofta en klar bild av det färdiga resultatet. Noggrann och kreativ.
Drömprojekt: Koppartäckning på kyrktorn eller skivtäckning på Empire State Building.
Framtidsplan: Utvecklas så mycket som möjligt och bli rutinerad inom yrket. Sen får framtiden utvisa vad som händer.
Fritidsintressen: Allt som drivs av en motor intresserar mig, Då helst stora v8or. Sport och fiske är också ett intresse.
Varför valde du plåtslagaryrket: Jag är uppvuxen inom plåtslageri då både pappa och farfar är plåtslagare. Har sett yrket på nära håll och tyckt det verkar intressant och utmanande.